Geplaatst op Geef een reactie

soorten stoffen

“Soorten stoffen in de kledingindustrie”

We geven je hieronder een kort overzicht van een aantal soorten stoffen, waaruit de collectie’s van Noëki baby- kinderkleding gemaakt zijn.

Jersey

Jersey is een machinaal geproduceerde stof, waar onder andere kleding van gemaakt kan worden. Er bestaat zowel katoenen jersey als wollen jersey. Jersey is geen echte stofsoort, maar een verzamelnaam voor een groep stoffen met een bepaalde breibinding. Echte jersey is gebreid in de rechts-links-binding.

Oorspronkelijk werden jerseytruien met de hand gebreid. Ze zijn marineblauw en bevatten het wapen van het eiland Jersey. De stof ziet eruit als heel fijn breiwerk en heeft ook de voor breisels normale elastische structuur in breedterichting, wat het dragen van jerseykledingstukken comfortabel maakt.

Van de katoenen jersey worden ook vaak hoeslakens voor matrassen gemaakt, die vanwege de rekbaarheid iets makkelijker om verschillende formaten passen.

Tricot

Tricot is een stof van fijn breiwerk, dat van elk willekeurig garen kan gemaakt zijn: zowel van wol en katoen als van nylon, rayon en dergelijke. De machinale vervaardiging van tricot geschiedt op breimachines.
Bij het handmatig breien maakt men gebruik van de tricotsteek. De industrie die tricot vervaardigt, wordt tricotage-industrie genoemd. Zij is een onderdeel van de textielindustrie. Tricot heeft meer rek en is elastischer dan weefsel, dankzij de breistreek.

De term tricot wordt ook gebruikt voor het kledingstuk dat uit de stof tricot is vervaardigd. Vaak betreft het ondergoed, badkleding, truien, T-shirts, vesten en dergelijke.

Interlock

Interlock is een gebreide bio-katoen. Men noemt dit ook dubbeltricot, daar twee lagen samen gebreid worden. Interlock en double jersey zijn dikker en dus ook steviger en stabieler. Ze hebben aan beide zijden hetzelfde v-patroon. Deze stof wordt veel gebruikt voor shirts en babykleding, maar is ook aangenaam voor “warm” ondergoed.

Velours

Velours (naar het Franse woord voor fluweel) is een stofsoort met een harig oppervlak. Dit oppervlak kan op verschillende manieren bekomen worden, bijvoorbeeld door het ruwen van de stof of het lossnijden of losmaken van de poollussen. Velours met een pool is een soort fluweel en wordt ook wel gebruikt voor geperst fluweel.

Badstof

Badstof is een katoenen weefsel, waarbij kettingdraden tot lussen zijn gevormd. Dit weefsel wordt geweven op een speciale machine met twee kettingen. De ene ketting vormt de ondergrond van de badstof en de tweede ketting maakt de lussen. Deze lussenketting wordt, als de lus gevormd moet worden (meestal na elke tweede inslag), met een instelbare overmaat aan lengte toegevoerd, waardoor het garen in een lusvorm gaat staan.

Frotté

Frotté is een badstof die geweven wordt uit effectgarens, waarin al lussen zitten. Het speciale toevoermechanisme is hier niet nodig. Dit soort weefsel kan door de lussen veel vocht opnemen (mits van grondstof gemaakt die veel vocht opneemt), zodat het uitermate geschikt is om handdoeken, washandjes en badjassen te maken. Er wordt ook strandkleding gemaakt van badstof.

“KORTOM,  KIEZEN VOOR NOËKI IS KIEZEN VOOR EXCLUSIVITEIT, KWALITEIT EN DUURZAAMHEID.” Veel shopplezier!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *